top of page

Bebeğimin Zeka Gelişimi için Nasıl Beslenmeliyim?


Hamilelik ,bir kadının en özel,en zahmetli,en endişeli ve en kaygılı geçen zamanlarından. Kendisini düşünmek bir yana,karnında taşıdığı can için herşeyin en iyisini yapmaya çalışır,bebeğinin karnındaki fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyici tüm araştırmaları yapar, sorar,sorgular.

Bebeğimizin zeka gelişimi en temel konularımızdan biri olunca

işi uzmanından öğrenelim istedim. Bugünkü blog yazımda sevgili doktorum,

Dr.Ali Gemici,bebeğin zeka gelişimine etki eden besinlerle ilgili bizi bilgilendiriyor.



"Hamilelik,

Bana günlük pratiğimde en çok yöneltilen soruların başında bebeğimin zeki olması için nelere dikkat etmeliyim sorusu yer almaktadır. Zeka temel olarak insanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı olarak tanımlanmaktadır.

Peki zeka ze zaman oluşur ve zeka oluşumunu neler etkiler?

Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlar ve hem genetik hem de çevresel faktörler beraber katkı sağlar. Genetiğimizi değiştiremeyeceğimizi düşünürsek çevresel faktörler ile ilgili kısım ön plana çıkmaktadır. Çevresel faktörlerin en önemli iki parçası beslenme ve egzersizdir. Bu yazıda besinler ile ilgili bilgi aktaracağım.

Ne tür besinler zeka gelişime katkı sağlar?

Bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zeka gelişimi için demir, folik asit, iyot, kolin, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerekmektedir. Bu besin kaynaklarını ve olası etkilerini tek tek inceleyecek olursak.

Demir: Hamilelerin kanlarında bulunan ve bebeğe oksijen taşınmasında önemli rol oynayan kırmızı kan hücrelerinin artması için günlük 27 miligram demir alınmalıdır. Bu etki ile santral sinir sistemi ve zeka gelişimine katkı yapar. Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, demir takviyeli tahıllar, kuru erik suyu demir açısından zengindir. Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde baklagilleri tercih etmelisiniz.


Folik Asit: Beyin ve omurganın doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Bebek ve plasentanın genel büyümesini ve gelişimini desteklemesi için günlük 600 mikrogram alınmalıdır. Plasentanın sağlıklı ve sağlam olması demek sinir sisteminin de sağlıklı gelişmesi anlamına gelmektedir. Güçlendirilmiş tahıl, zenginleştirilmiş ekmek ve makarna, yer fıstığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu ve fasulyede bulunur.


İyot: Bebeğin sağlıklı beyin gelişimi için en önemli kaynaklardan bir diğeri olan iyotun hamilelikteki günlük tüketim miktarı 220 mikrogram olmalıdır. Deniz ürünleri iyot açısından zengindir. Ayrıca sofra tuzu tercihimizi iyotlu sofra tuzu yönünde değiştirmek akılcı olabilir.


Kolin: Fetüsün beyin ve omurilik gelişimine katkı sağlayan kolinin tüketilmesi gereken miktar 450 miligramdır. Süt, sığır karaciğeri, yer fıstığı ve soya ürünleri kolin içerir. Bir yumurta yaklaşık 147 miligram kolin barındırır. Yumurta yemeyi ihmal etmeyin


Omega 3: Omega 3 sadece sinir sistemi gelişimine katkı yapmaz ayrıca anne adaylarında sağlıklı dolaşımı destekleyerek hamileliğin ideal gebelik haftalarına ulaşması konunda önemlidir. Zeka gelişimi için doğumun zamanlaması da çok önemlidir. Bu noktada erken doğum riskini azalması bakımından da kıymetlidir. Bazı kaynaklarda omega 3 yönünden dengeli beslenen anne adaylarında depresyon görülme sıklığının daha az olduğu vurgulanmaktadır. Mutlu anne mutlu bebek de demektir. Bebeğimizin beyin ve retina gelişimi için kıymetli olan omega 3, başta somon olmak üzere tüm mevsim balıklarında bulunmaktadır.

B6 vitamini: Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve vücudun; protein, yağ ve karbonhidratları kullanmasına yardımcı olur. Oksijen taşınması ve protein yapı taşlarına katkı yapması yönünden zeka gelişimine katkı sağlar. Günlük 1,9 miligram tüketilmelidir. Sığır eti, karaciğer, jambon, tam tahıllı tahıllar, muzda bulunur. Ayrıca erken hamilelik döneminde ortaya çıkan bulantıları azaltır.

B12 vitamini: Sinir sistemininin korunmasına ve kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan B12 vitamini günde 2,6 miligram alınmalıdır. Et, balık, kümes hayvanları, süt B12 vitamini kaynaklarıdır.



Sağlıklı günler ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle


Dr. Ali GEMİCİ


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı"






Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Beni Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • Wix Facebook page
  • Wix Google+ page
bottom of page